DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Derya'nın Güncesi: Hünkar Beğendi...

Derya'nın Güncesi

Çarşamba, Mart 15, 2006

Hünkar Beğendi...


Yine güzel bir etkinlik zamanı. En sevdiğim şeylerden birisi:) Etkinliğin içeriğini ilk öğrendiğimde çok güzel bir fikir dedim ama elimde hiç hikayaesi olan bir yemek yoktu. İnternetten araştırdım ama bulamadım.Daha sonra Elif ablama sordum belki onda vardır diye çünkü o da benim gibi yemek yapmayı çok sever. Neyseki ablamda Özcan Ozan'ın The Sultan's Kitchen kitabı varmış. Bana o kitaptaki Hünkar beğendi tarifini hikayesi ile birlikte yolladı. Ona burdan çok teşekkür ediyorum. Tarifi denedim çok nefis oldu.Hikayeyi Türkçeye çevrilmiş olarak aşağıya aynen yazıyorum;
Hünkar Beğendinin Hikayesi;
Kremalı patlıcan ;
Bu patlıcan yahnisi çok güzel tadı olan bir tür kremalı yemek ki adına bundan dolayı Türkçe hünkar beğendi denilmiştir. Geleneksel olarak "HOONkar BAYendi" diye söylenir ve yanında baharatlı hafif ateşte kaynatılan tas kebabı ile yenir. Bu yemeğin nasıl ortaya çıktığına ait iki hikaye vardır. Osmanlı mutfağının aşçıları hanedanı memnun etmek adına geliştirdikleri mutfak teknikleri ile ün yapmışlardır ki bu yemeğinde Sultan IV. Murat için 1612 ve 1640 yılları arasında yaratıldığı düşülünür. Bir başka öykü de bu yemeğe bu adın verilmesinin 19. yüzyılın yarısında Topkapı Sarayını ziyaret eden III. Napolyon’un eşi kraliçe Eugenie tarafından rica edildiğini ifade eder. Kaşkaval veya kaşar peyniri Ortadoğu Yunan ve Ermeni marketlerinde bulunabilir
Tas kebabı (Türkiye):
Müslüman ülkelerde yahniler bir kaç nedenden dolayı yaygındır. Tarihsel olarak yakıt azlığı ve açık ateşte pişirmenin odunun kolay tükenmesine neden olan bir yöntem olması nedenler arasındadır. İkinci olarak da hafif ateşte tencerede sebzelerle pişirilen yemekler mükemmel bir sos oluşturduğundan daha yaygın bir pişirme metodu oluşturuyordu. Üçüncü bir nedense uzun sure pişirilmiş etin daha az kanlı olacağı ve bundan dolayı İslam dininde var olan kan yememe kuralına uygun olacağıydı. Bu yahnin adı olan tas kebabı etler aynı yağda pişirilmeden once sebzelerin yağa vurma metodu ile pişirilmesi ile başlar. Yahni tencerede pişirilir ve daha sonra tabağa ters çevirilir. Geleneksel olarak tas kebabı kremalı patlıcanın üzerinde servis edilir ve birlikte adına “Hünkar Beğendi” denir.

Malzemeler:

55gr. Tuzsuz tereyağ
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 1/2 kilo kemiksiz kuzu kol veya incik eti (fazla yağları alınmış ve 2 ½ cm küpler halinde doğranmış )
1 büyük soğan
4 baş ezilmiş sarımsak
2 tatlı kaşığı domates salçası
4 orta boy domates (çekirdekleri, soyulmuş, çıkarılmış ve ince dogranmış)
Yarım tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı kurutulmuş mercanköşk
1 ½ kap su veya et suyu
Tuz taze çekilmiş karabiber
1/3 kap ince doğranmış maydonoz

Beğendi Malzemleri ( kremalı patlıcan):

1 ½ kilo büyük patlıcan (Yaklaşık 3 büyük patlıcan)
3 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı tuz
1 kap süt (Yaklaşık 1 su bardağı)
2 yemek kaşığı süt kreması
55 gr tuzsuz tereyağ
1 ¼ kap un
115gr rendelenmiş kaşar peyniri (1/2 su bardağı)

Hazırlanması:

  1. Orta büyüklükte bir tencerede yüksek ateşte yağı erit. Eti tahta bir kaşıkla rengi kahverengiye dönene kadar karıştırarak pişirin(6 dk kadar) . Soğan ve sarımsağı ekleyip 1 dk daha pişirin. Domates salçasını, domatesleri, kekiği, mercanköşkü(ben kullanmadım) ve etsuyunu ekle. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karışımı kaynama noktasına geitirin ve sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak yaklaşık 1 saat veya etler yumuşayıp ve suyunu çekene kadar pişirin. Ara sıra üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alın.
  2. Etler pişerken patlıcanı krema haline getirmeye başlayın. Öncelikle patlıcanı ızgara da ya da fırında közleyin. Pişirmeden önce patlıcanların üzerini çatalla veya şişle delin. Patlıcanları ateşle arasında 15 cm uzaklık koyarak ızgaraya koyun ve patlıcanlar tamamen çökene kadar ara ara çevirerek yaklaşık 15dk kadar pişirin.
  3. Eger fırının ızgarasını kullanıyorsanız patlıcanları 25 dk kadar sıkça çevirerek pişirin. Bu arada bir kap içerisinde limon suyunu 3 bardak suyu ve 3 yemek kaşığı tuzu karıştırıp kanarda beklet. Patlıcanlar soğuyunca kabuklarını soyup limonlu suyun içinde 10 dk bekletin. Fazla suyunu almak için patlıcanı süzgeçten geçir. ya da patlıcanları rondoda çekin
  4. Küçük bir tencerede sütü ve kremayı ılıyıncaya kadar ısıt. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırarak 1 dk kadar pişirin.
    Çırpma telini kullanarak sütü azar azar devamlı karıştırarak ekleyin ve kaynatmadan hafifçe 1 dk daha pişir.Patlıcanı ve peyniri ekleyip püre kıvamaına gelen kadar devamlı karıştırara pişirin (4 dakika kadar).
  5. Isıtılmış servis tabağına önce kremalı patlıcanı kaşık yardımıyla yerleştirip sonra üzerine soslu eti dökün. Doğranmış maydonoz serpip ve hemen servis yapın..

4 Yorum:

saat: Mart 15, 2006 , Anonymous didem şahin dedi ki...

ayyy ben bu hünkarı çok beğendim çoook.bayılırım patlıcana her türlüsüne.ellerine sağlık.

 
saat: Mart 15, 2006 , Blogger Nezaket dedi ki...

Deryacigim, eline saglik hunkar begendi cok guzel olmus. Patlican puresine bir tutam sa tarcin ilave edebilirsin bir sonraki yapisina, guzel aroma veriyor. Sevgiler...

 
saat: Mart 16, 2006 , Blogger Derya dedi ki...

Teşekkürler Didem hanım, bende patlıcanı çok severim:)

Sevgili Nezaket, patlıcan püresine daha önce hiç tarçın koymadım ama bazen muskat rendeliyorum.Bizim ailede yemeklerde tatlı tadi pek sevilmiyor ama bir dahaki sefere yaptığımda senin tavsiyeni deneyeceğim:)Teşekkürler..
Derya...

 
saat: Ağustos 22, 2011 , Anonymous yemek tarifleri dedi ki...

harika tarif. elinize sağlık.

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

Bu yayına verilen bağlantılar:

Bağlantı Oluştur

<< Ana Sayfa

Locations of visitors to this page Page copy protected against web site content infringement by Copyscape