DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Derya'nın Güncesi: Nisan 2006

Derya'nın Güncesi

Pazartesi, Nisan 24, 2006

Çilekli Bahar Pastası...


Baharın gelmesiyle herkeste bir rahatlama , dışarılara çıkıp dolaşma isteği de geldi. Ama bazılarımızın da (benim gibi) çiçeklerin açmasıyla beraber mevsimsel alerjisi çoğaldı :( Olsun yinede baharın gelmesi güzel bence :)
Bu hafta sonu herkesin bildiği gibi 23 Nisan çocuk bayramydı, bende yiğenim Batuhan'a sürpriz yapmak için güzel bir pasta yapmak istedim. Bunun için pastayı cumartesi günü hazırladım. Pastayı hazırlarken hiçbir tarife bağlı kalmadım. Şu ana kadar yaptığım pastaların bir derlemesi oldu diyebilirim. Ayrıca hafif ve çok şekerli olmayan bir pasta çıktı ortaya. Kekinde esmer şeker kulladığım için kek pişerken şeker karemalize oldu ve rengi koyu sarı bir hal aldı. Pasta hazır olduğunda herkes çok beğendi. Ama tatmak için ertesi gün öğlene kadar kekin donmasını beklemek herkese çok zor geldi diyebilirim... Umarım sizlerde beğenirsiniz.... :))


MALZEMELER:
  • 200 gr yumuşamış margarin
  • 2 su bardağı esmer şeker
  • 4 yumurta
  • 1 kahve fincanı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü ya da1 paket toz vanilya
  • 1 fiske tuz

ARA KREMASI İÇİN;

  • 1 kutu süt kreması (200 ml)
  • 1 kase çilek
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş fındık
  • 1 çay bardağı kırılmış bitter çikolata ya da damla çikolata

ÜZERİ İÇİN;

  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 su bardağı süt

SÜSLEMEK İÇİN;

  • Çilek dilimleri

HAZIRLANMASI:

  1. Fırını 180 derecede ısıtın. Yuvarlak kelepçeli kek kalıbını margarinle iyice yağlayıp tabanını unlayın. Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu derin bir kabın içine eleyin. bir kenarda bekletin. Ayrı bir kabın içinde yumuşamış margarini esmer şekeri ve vanilyayı mikserle çıpın (3 - 4)dakika). Ardından yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütüde ekleyip karıştırın. unlu karışımı sıvı karışıma yavaş yavaş ekleyerek mikserin düşük hızında çırpın. yağlanmış kalıba kek karışımını dökün ve ısınmış fırına verin. yaklaşık 25 - 30 dakika kadar pişirin. Keke batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir. pişince fırından çıkarıp iyice soğumasını bekleyin.
  2. Kreması için, 1 kutu süt kremasını pudra şekeriyle beraber mikserle koyulaşana kadar çırpın. çilekleri çatalla aralarda çilek parçaları kalacak şekilde ezin. çilek püresini, fındığı ve çikolatayı kremaya ekleleyip karıştırın ve buzdolabında kek soğuyana kadar bekletin. Aynı şekilde ayrı bir kapta krem şantiyide süt ile beraber çırpıp buz dolabında bekletin.
  3. Soğuyan keki ortadan ikiye kesin. çilekli kremanın hepsini kekin arasına yayın. diğer keki üzerine kapatıp birbirine yapışması için hafifiçce bastırın. Krem şanti ile kekin üstünü ve kenarlarını bir spatula yardımıyla kaplayın. buzdolabında 1- 2 saat beklettikten sonra çilek dilimleriyle süsleyin. Buzdolabında 1 gece ya da en az 4 saat bekletip servis edin.

Pazartesi, Nisan 17, 2006

YE# 9 MERSİN'NİN CEZERYESİ VE TANTUNİSİ


Bu ayki etkinliğimizin konusu olan yöresel yemeklere Olsai ev sahipliği yapıyor. Yöresel yemekler konusunu ilk öğrendiğimde aklımdan bir kaç şey yapmak geçmişti. Örneğin batırık bizim buralarda çok yapılır. Ama maalesef hergün niyetlendiysem de hiçbirşey yapamadım. En sonunda Mersin'e gelip de yenmeden geri dönülmeyen ve bir kere tattıktan sonra mutlaka hediye olarak dostlara da götürülmek için paket yaptırılan iki şeyi sizlerle paylaşmak istedim. Bunlar ne mi? tabiki cezerye ve tantuni... İlk önce cezeryeden başlama istiyorum, cezerye Mersine özgü havuçtan ve bol hindistan cevizden yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Cezerye denincede Mersin de ilk akla gelen yer Şekerci Hasan Yozgattır. Bende sizler için cezeryenin kaynağına gidip hem kendimize cezerye aldım hemde fotoğraflarını yerinde çektim. Şekerci Hasan Yozgata gittiğinizde, iki restoran arasındaki küçük kapısından girip kocaman şeker ve çikolata dolu bir yerde buluyorsunuz kendinizi. Girer girmez sizinle ilgilenen güler yüzlü insanlar var.Ne almak istiyorsanız mutlaka hemen size ikramda bulunuyorlar. Zaten ordan cezeryeye doyupta çıkmış oluyorsunuz :) Londra da yapılan 15. dünya gıda fuarında da altın madalya kazanmışlar... Yolunuz düşerde uğramak isterseniz Mersin de istiklal caddesinde No:83 te.
Cezerye istenirse evde de yapılabilir. En kısa zamanda kendim yapıp buradaki tariflerimin arasına ekleyeceğim.

Mis gibi Cezeryeler Lokumlar...

Şekerci Hasan Yozgat...


Gelelim tantuniye, Mersinde her adım başı tantuni dükkanları vardır. Öğlenleri yiyecek birşey bulamadığınızda ilk akla gelen tabiki tantunidir. Sanırım bu nedenden dolayı hepsi de maşşallah güzel çalışıyorlar. Mersine gelipte Tantuni yemek isterseniz sizlere iki yer önerebilirm ,Doğan Tantuni ve Yaprak tantuniyi. Kime sorsanız gösterirler. En ünlüleri bu iki yerdir. Üstte yer alan resimdeki tantuniyi, kız kardeşimle beraber öğlen yemeğine gittiğimizde çekmiştim. somun ekmeğe yağsız biftek etinden olanı benim favorimdir. Alt resimdeki ise annemle beraber evde lavaş ekmeğe yaptığımız tantuni. Tantunin de yapımı çok kolay , eti yağda soteleyip küçük doğranmış domatesler, maydanoz , ince doğranmış soğanlarlar tuz ve pulbiber ile beraber ekmeğin arasına sarılıyor ve yemeye hemen hazır oluyor. Ama evde yapılan tantuni hiçbir zaman bir tantunicide yediğinizle aynı olmuyor...

Evde annem ve benim yaptığım tantuni...
TANTUNİ TARİFİ
Malzemler:
  • yaklaşık 400 gr biftek eti (kıymada olur)
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • maydanoz
  • tuz, sumak
  • limon
  • her bir kişi için yarım somun ekmek ya da lavaş ekmek(ekmek yapan bazı fırınlardan temin edebilirsiniz)

Hazırlanması:

  1. Biftek etini kıymadan biraz daha büyük olacak şekilde doğrayın. Teflon bir tavaya ya da varsa sac'a alın ve etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Sonra biraz sıvıyağ ekleyip kavurun. en son tuz ekleyin.
  2. soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın ve 1 tatlı kaşığı sumak ile elinizle iyice özleşene kadar ovalayın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince şekilde doğrayın. hangi ekmek türünde yapmak istiyorsanız (lavaş ya da somun) ekmeğin arasını etin üzerine hafifçe bastırın böylece ekmeğinize etin suyunun lezzeti geçmiş olacaktır. Sonra kıymadan bir ya da iki yemek kaşığı ekmeğin arasına yayın.üzerine soğan ve domateslerden koyun. Maydanoz ve birazda limon sıkıp ekmeğinizin arasını kapatın(ekmeğiniz lavaş ise rolu şeklinde sarın). Yanında ayran ya da şalgam ile servis edin.

Cumartesi, Nisan 08, 2006

Sezar(Caesar) Salata




Bir kaç gün önce kız kardeşimle markette alışveriş yaparken Kühne'nin Salatfix sosları gözümüze çarptı. Daha önce hiç denememiştik bu sosları ,bir tane alıp denemek istedik. American Caesar olanını aldık çünkü caesar salata en sevdiğimiz salatalardan birisi. Sonra bu sosu kullanarak kız kardeşlim kremalı tavuğun yanına alternatif olarak salata yaptı. Sos gerçekten çok nefisti. Diğer sosları da denemeye karar verdik. Ertesi gün öğlen için tekrardan aynı salatadan yaptım:) Salata için normal marul yerine buz marulu(iceberg) kullandık. Ben diğer maruldan daha çok seviyorum buz marulunu. Salatanın içinde kızarmış ekmek kullandık ama istenirse ızgara yapılmış tavuk ya da et de kullanılabilir....

Malzemler:

Hazırlanması:

  1. ekmek dilimlerini küçük küpler halince doğrayın, Fırın tepsisinin içinde zeytinyağı ,tuz, kırmızı biber, nane, toz kekik ile elinizle ekmekleri iyice harmanlayın. Daha sonra 180 derceli fırında ekmekleri 10 dakika kadar kızartın.(fazla yanmamasına dikkat edin)
  2. Marulları elinizle parçalara ayırın, Salata kasesinin en altına dizin.Domatesi ince ince yuvarlak dilimler halinde doğrayıp marulların kenarlarına dizin. üzerine ince ince doğranmış salatalık dilimlerini dizin.kaşar peynirini serpiştirin. En üste küp şeklindeki ekmeleri ve salata sosunu döküp servis edin...







Cuma, Nisan 07, 2006

Kremalı Tavuk


Diğer yemek bloglarının arşivlerine bakarken Yemek ve Biz'in sitesinden Sevgili Figen'in kremalı tavuk tarifi çok pratik olduğu için çok hoşuma gitti. Tavuk soteyi çok severek her zamam yaparım. bu tarifte de krema olması hoşuma gitti Figen'nin de dediği gibi krema herşeye çok güzel lezzet veriyor ama ah birde çok kalorisi olmasa:) Tarfi okuduktan sonra buzdolabında bekleyen 1 paket kremamı ve tavuk bonfilelerimi çıkarıp , pişirmeye koyuldum. Yalnız evde soya sosu yoktu onun yerine içinde birçok güzel baharatın karışımı olan karışık tavuk baharatından ve bir çay kaşığının ucunda köri kullandım. Yanına da kız kardeşim çok güzel bir salata yaptı. evdeki herkes çok beğendi. Salatanın tarifini de yarın yazacağım ama önce kremalı tavuk tarifi geliyor....
Malzemeler:
  • 750 gr kuşbaşı tavuk eti
  • 1 tatlı kaşığı karışık tavuk baharatı ya da 3 çorba kaşığı soya sosu (yoksa kullanmayada bilirsiniz)
  • 1-2 çay kaşığı zencefil
  • çay kaşığının ucunda köri
  • 1 küçük paket süt kreması(200 ml)
  • yaklaşık 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı:

  1. Kuşbaşı doğranmış tavuk etleri tavada 2 yemek kaşığı sıvıyağda renkleri değişene kadar soteleyin. Daha sonra karışık tavuk baharatı ya da soya sosu, köri ve zencefil ilave edilip karıştırın. tavukları iyice pişirin.
  2. Tavuklar pişince süt kremasını ilave edip 1 ya da 2 dakika pişirip ocağın altını kapatın. Kaşar peyniri rendesini tavukların üzerine serpiştirin ve kapağını kapatıp peynirin erimesini sağlayın. Ardından afiyetle servis edin.....




Locations of visitors to this page Page copy protected against web site content infringement by Copyscape